Praktijk voor beeldende begeleiding
Bijscholing voor professionals Zonder beeldende opleiding

Leergang ‘Beeldende begeleiding in de laatste levensfase’

Voel je je aangesproken door Beeldende begeleiding in de laatste levensfase, maar heb je geen beeldende achtergrond?

De Leergang ‘Beeldende begeleiding in de laatste levensfase’ is een scholing voor begeleidende professionals – geestelijk verzorgers, hospiceverpleegkundigen, (ritueel)begeleiders, therapeuten, coaches, zorg- en hulpverleners – die Beeldende begeleiding willen gaan verzorgen binnen de palliatieve terminale zorg, in een hospice(unit) of in de thuissituatie.

De palliatieve terminale zorg betreft werken in een specifieke context: je begeleidt mensen in de kostbare en kwetsbare tijd van de laatste levensfase. Dit vergt van alle betrokken zorg- en hulpverleners een andere manier van kijken, denken en doen. Dat geldt ook voor de Beeldend begeleider.

Het aanreiken van Beeldende begeleiding vraagt om een houding van openheid, rust en dienstbaarheid, zowel in de wijze waarop je het beeldende aspect hanteert als in de wijze waarop je het emotionele proces begeleidt.

‘Deze Leergang helpt mij om na te denken over een brede toepasbaarheid van beeldend materiaal in mijn werk. Sommige materialen zijn nieuw voor me, de bij mij bekende materialen leer ik anders toepassen. De docenten zijn bevlogen; de benadering vanuit ‘presentie’ is er een die nauw aansluit bij mijn eigen ervaring als geestelijk verzorger. Een verrijking voor mijn werk!’ Annet Shawki-Veefkind (Geestelijk verzorger)

 

Hoofd, hart, handen en ziel

Als Beeldend begeleider in het hospice werk je met je hoofd, hart, handen en ziel. Het programma van de Leergang is opgebouwd rond deze vier dimensies. Het is een ontwikkelingsjaar waarin je kennis verwerft, je begeleidende vaardigheden verfijnt en beeldende vaardigheden ontwikkelt. En tevens ruimte maakt voor spiritualiteit en inspiratie.

  • Je verwerft kennis en vaardigheden met betrekking tot beeldend werken in de specifieke context van de palliatieve terminale zorg.
  • Je leert op welke wijze je de beeldende dimensie aan kunt reiken in die kwetsbare en kostbare tijd van de laatste levensfase.
  • Je verzamelt een rijk palet aan beeldende mogelijkheden die van betekenis kunnen zijn voor mensen in de laatste fase van het leven en hun naasten.
  • Je integreert het werken met het beeldende aspect in jouw eigen manier van werken.
  • Je krijgt zicht op ‘leven in de laatste levensfase’: wat betekent dit? En hoe is het voor jou om te werken met mensen voor wie het sterven nabij is?
  • Je ontwikkelt de houding en attitude die nodig is om Beeldende begeleiding te kunnen verzorgen: invoegend, afstemmend, open, vanuit presentie en dienstbaarheid.

Praktische info

Doelgroep Professionals zonder beeldende opleiding: hospiceverpleegkundigen, (ritueel)begeleiders, geestelijk verzorgers, zorgverleners, hulpverleners, therapeuten en coaches
Data Start 20 januari 2024. Overige data: 3 februari, 16 maart, 20 april, 25 mei, 22 juni, 14 september, 12 oktober, 16 november, 14 december
Opleidingsdagen 10 zaterdagen van 10.15 uur tot 16.30 uur
Thuiswerk 8 tot 12 uur per maand
Kosten 1645 euro
Locatie Inloophuis Kennemerland ( Santpoort Noord)

inclusief koffie/thee, reader Leergang Beeldende begeleiding, beeldend materiaal dat wordt gebruikt op de opleidingsdagen

exclusief lunch en beeldend materiaal nodig voor de thuiswerkopdrachten

De volgende Leergang start in januari 2025. Vanaf 2025 zijn Carlien van Geffen en Jacobiene van der Hoeven de trainers.
Klik hier meer info.

De trainers

Carlien van Geffen en Karin Brandt hebben beide veel ervaring als Beeldend begeleider in de palliatieve terminale zorg. Wij zijn betrokken en enthousiaste trainers met liefde voor het vak van de Beeldende begeleiding. We delen graag onze kennis en ervaring!

De Leergang is ontwikkeld in samenspraak met het Netwerk Beeldende begeleiding in de laatste levensfase.

 

Karin Brandt over de betekenis van beeldende begeleiding

Wees welkom om te reageren

De eerstvolgende Leergang start op 20 januari 2024.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden voor de Leergang ‘Beeldende begeleiding in de laatste levensfase’, vul dan onderstaand formulier in.

  • Hidden