Praktijk voor beeldende begeleiding
Bijscholing voor professionals Zonder beeldende opleiding

Leergang ‘Beeldende begeleiding in de laatste levensfase’

Voel je je aangesproken door Beeldende begeleiding in de laatste levensfase, maar heb je geen beeldende achtergrond?

De Leergang ‘Beeldende begeleiding in de laatste levensfase’ is een scholing voor zorgprofessionals – geestelijk verzorgers, hospiceverpleegkundigen, ritueelbegeleiders, (kunstzinnig)therapeuten, (kunstzinnig)coaches – die beeldende begeleiding willen gaan verzorgen binnen de palliatieve terminale zorg, in een hospice(unit) of in de thuis situatie.

De palliatieve terminale zorg betreft werken in een specifieke context: je begeleidt mensen in de kostbare en kwetsbare tijd van de laatste levensfase. Dit vergt van alle betrokken zorg- en hulpverleners een andere manier van kijken, denken en doen. Dat geldt ook voor de Beeldend begeleider.

Het aanreiken van Beeldende begeleiding vraagt om een houding van openheid, rust en dienstbaarheid, zowel in de wijze waarop je het beeldende aspect hanteert als in de wijze waarop je het emotionele proces begeleidt.

Hoofd, hart, handen en ziel

Als Beeldend begeleider in het hospice werk je met je hoofd, hart, handen en ziel. Het programma van de Leergang is opgebouwd rond deze vier dimensies. Het is een ontwikkelingsjaar waarin je kennis verwerft, je begeleidende vaardigheden verfijnt en beeldende vaardigheden ontwikkelt. En tevens ruimte maakt voor spiritualiteit en inspiratie.

  • Je verwerft kennis en vaardigheden met betrekking tot beeldend werken in de specifieke context van de palliatieve terminale zorg.
  • Je leert op welke wijze je de beeldende dimensie aan kunt reiken in die kwetsbare en kostbare tijd van de laatste levensfase.
  • Je verzamelt een rijk palet aan beeldende mogelijkheden die van betekenis kunnen zijn voor mensen in de laatste fase van het leven en hun naasten.
  • Je integreert het werken met het beeldende aspect in jouw eigen manier van werken.
  • Je krijgt zicht op ‘leven in de laatste levensfase’: wat betekent dit? En hoe is het voor jou om te werken met mensen voor wie het sterven nabij is?
  • Je ontwikkelt de houding en attitude die nodig is om Beeldende begeleiding te kunnen verzorgen: invoegend, afstemmend, open, vanuit presentie en dienstbaarheid.

Leergang 2025

De volgende Leergang start zaterdag 18 januari 2025. Deze Leergang wordt verzorgd door Carlien van Geffen en Jacobiene van der Hoeven, betrokken en enthousiaste trainers met een grote liefde voor het vak. Beide trainers hebben ruimschoots ervaring als beeldend begeleider in de hospicezorg.

Start Leergang 2025: 18 januari 2025, overige data in 2025: 8 februari, 15 maart, 19 april, 24 mei, 21 juni, 13 september, 11 oktober, 15 november, 13 december.

Locatie: Cultuurcentrum Het Wilde Westen: Everard Meijsterlaan 1b 3533 CK Utrecht, twintig minuten lopen of tien minuten fietsen van Utrecht Centraal Station, voldoende parkeerplekken in de directe omgeving.
Kosten € 1.745,-
Bekijk deze link voor meer info.

Wees welkom om te reageren

Heeft u vragen vul dan onderstaand formulier in.

  • Hidden